45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

8.10.2020.

Razvoj i perspektive djelovanja knjižničarskih društava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini

Webinar

14:00 – 14:45

Moderator: dr. sc. Drahomira Cupar

45. obljetnica rada Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema

Marija Čačić, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Knjižnica Centra za kulturu Čepin

Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema regionalna je strukovna udruga koja okuplja knjižničare svih tipova knjižnica triju županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske, a djeluje od 1975. godine te 2020. godine obilježava 45. obljetnicu rada. Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema unapređuje knjižničarsku struku te zastupa interese i prava knjižničnih djelatnika, ali i njihovih korisnika. Kako bi se problematika knjižničarske struke učinila dostupnom široj javnosti i potaknuo interes zajednice, DKSBS-a koristi javne medije, mrežne stranice i društvene mreže. Novi mediji i digitalno doba donose nove izazove te DKSBS-a ima iznimnu ulogu u očuvanju knjižničarske struke na području svoga djelovanja.

Obljetnica uspostavljanja Dana hrvatskih knjižnica

Marija Šimunović, Knjižnično-dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti. Namjera je bila mijenjati stereotipnu sliku o knjižnicama i knjižničarima te na zanimljiv govoriti o knjižnicama. Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine, a deset godina nakon uspostave Dana hrvatskih knjižnica predstaviti će se desetogodišnji presjek vrlo uspješnih aktivnosti kojima je pripremljeno aktivno zagovaranje knjižnica na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te će se dati prikaz razvoja aktivnosti i uključivanja sve većeg broja knjižnica, knjižničara i korisnika na u obilježavanje ovog važnog datuma.

Zagrebačko knjižničarsko društvo – aktivni na društvenim mrežama (Društveni utjecaj knjižnica i krizno komuniciranje s javnošću)

Mihael Bily, Ana Šafran Modrić, Knjižnice grada Zagreba

Marija Šimunović, Knjižnično-dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Zbog sve većeg utjecaja i važnosti društvenih mreža, članovi Zagrebačkog knjižničarskog društva prepoznali su važnost uključivanja u nove komunikacijske kanale. Uprava i uredništvo ZKD-a je aktiviralo svoju stranicu na društvenoj mreži Facebook 2013. godine te je uredništvo već prvim objavama odredilo smjer informiranja i aktiviranja članova Društva. Zbog većeg obima posla, želje za sustavnim objavama te ideja za nove autorske objave, uspostavljeno je Uredništvo društvenih mreža ZKD-a. U izlaganju će se predstaviti način rada Uredništva, alati za mrežnu komunikaciju i izradu objava, predstaviti proces odabira sadržaja za objave, smjer informiranja članova i javnosti te načini pripreme i objave različitih autorskih sadržaja. Izlaganje će se osvrnuti i na statistiku samih objava.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana