45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

8.10.2020.

Knjižnične usluge na daljinu (virtualne, hibridne, digitalne)

Webinar

11:50 – 12:30

Moderator: Dragana Koljenik

 

Account does not enabled REST API.

Noć knjige online: moguće je!

Vanja Štalec Obradović, Ivana Radenović, Knjižnice grada Zagreba

Dobrila Zvonarek, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, 23. travnja 2020. održana je deveta Noć knjige. Unatoč pandemiji koja je društvo dovela u dosad nepoznatu i neizvjesnu situaciju, organizacijski odbor, sudionici (većinom knjižnice), autori te brojne ličnosti iz kulture i javnog života uspješno su se prilagodili i odgovorili na nastalu krizu te najmasovniju manifestaciju posvećenu knjizi i čitanju u Hrvatskoj osmislili i održali u virtualnom obliku, pokazavši da se u kriznim vremenima značaj i potreba za knjigom ne smanjuju, već dodatno rastu. U izlaganju će biti prikazano kako je uz brzu reakciju, spremnost na prilagodbu, upotrebu tehnologije i dobru komunikaciju s javnošću, krizu moguće shvatiti kao priliku za kreativnost i razvoj. Noć knjige online – moguće je!

Ni koronavirus nam ne može planove pokvarit: Virtualna Noć knjige 2020.

Ana Šimić, Ante Mešin, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik

Ožujak 2020. je bio ispunjen vijestima o širenju koronavirusa, nakon čega slijedi i odluka o obustavi rada knjižnica. Ali, donesena je i odluka o održavanju virtualne Noći knjige uz poruku da uz knjigu nismo izolirani. Kako smo već u veljači započeli s pripremama za obilježavanje ovogodišnje manifestacije i kao i svake godine dogovorili gostovanje pisca te raspisali 5. po redu nagradni natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika KuŠIn, odlučili smo da nam ni korona neće poremetiti planove za još jedno slavlje knjige. Sve što smo planirali, možemo uz pomoć interneta i društvenih mreža ostvariti virtualno. Jedno po jedno, redalo se jedanaest događanja unutar cjelodnevnog programa kako smo to radili i svih prethodnih godina.

Virtualne usluge i programi u Gradskoj knjižnici Kaštela za vrijeme krize izazvane epidemijom bolesti COVID-19

Renata Dobrić, Gradska knjižnica Kaštela

 

Gradska knjižnica Kaštela je na samom početku krize svoje poslovanje uskladila s novonastalom situacijom, reagirajući iz sata u sat. Kad je došlo do prestanka rada s korisnicima, omogućili smo im posudbu e-knjiga otvorivši nove adrese e-pošte na koje su slali zahtjeve za dobivanjem PIN-a potrebnog za čitanje e-knjiga te zahtjeve za online upis. Cijena upisa snižena je 50 %, a s korisnicima smo komunicirali putem telefona i e-pošte, dok smo na Internet i Facebook stranici i YouTube kanalu više puta dnevno objavljivali virtualne kreativne radionice, čitanja, izložbe, likovne i fotografske natječaje, preporuke e-knjiga i slušaonice, virtualna druženja s knjigoljupcima, sastanke književnih klubova za odrasle i djecu… Veći projekti: Igraj se i uči, Biblijske priče za male u Velikom tjednu, Ivana – od uha do srca s Dijanom i Hrvojem Zalar itd. Sve usluge i programi održavali su se pod sloganom #ostanite doma i ostanite zdravi uz Vašu GKK.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana