45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

8.10.2020.

Knjižnice i digitalizacija - razvoj analognih i digitalnih zbirki

Webinar

11:00 – 11:45

Moderator: prof. dr. sc. Radovan Vrana

 

Account does not enabled REST API.

Prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima iz perspektive digitalnih knjižnica

Renata Petrušić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

S ciljem modernizacije i harmonizacije zaštite autorskog i srodnih prava na području Europske unije te njihove prilagodbe digitalnom okruženju i prekograničnom korištenju Europski je parlament u ožujku 2019. usvojio Direktivu o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Hrvatska je novi Prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je usklađen s Direktivom, predstavila u travnju 2020. kada je upućen na javno savjetovanje. Prijedlog Zakona donosi brojne novosti za hrvatske baštinske ustanove. U izlaganju će se predstaviti novosti i promjene koje se odnose na digitalne knjižnice.

Putovanje kroz vrijeme: od prihvata do vizualizacije online publikacija

Karolina Holub, Ingeborg Rudomino, Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Web je iznimno dinamičan medij, njegov se sadržaj mijenja iz minute u minutu, a istraživanja pokazuju da često i nestaje u vrlo kratkome roku, stoga je očuvanje takve vrste sadržaja od iznimnog značenja. Zakonska je obveza Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 1997. da provodi prihvat, obradu i trajnu pohranu online publikacija. Za provedbu te obveze od 2004. zadužen je Hrvatski arhiv weba (HAW). U izlaganju će se dati pregled najnovijih razvojnih aktivnosti HAW-a, osobito u području vizualizacije arhiviranog sadržaja te upoznati s planovima za suradnju s drugim knjižnicama.

Digitalno, virtualno, online – u fokusu

Višnja Cej, Jagoda Ille, Vikica Semenski, Knjižnice grada Zagreba

Knjižnice grada Zagreba nude korisnicima raznovrsne online usluge i sadržaje, a njihova važnost dodatno je istaknuta u periodu fizičkog zatvaranja zbog pandemije COVID-19 i dodatnih poteškoća izazvanih potresom. Izlaganje će predstaviti dio novog sadržaja (virtualna izložba o stradanju zagrebačke katedrale u potresu, online igre za djecu i dr.), te online usluge i sadržaje KGZ-a (Digitalne zbirke, e-knjiga, katalog, Kalendar godišnjica, Pitajte knjižničara), koje bilježe višestruki rast korištenja tijekom razdoblja fizičkog zatvaranja knjižnica. Osobito je značajan porast korištenja digitalizirane građe u obrazovnom programu, te posudba e-knjige. Uz kontinuiranu promociju na mrežnim stranicama KGZ-a porasla je i posjećenost sadržajima na Youtube kanalu i društvenim mrežama.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana