45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

8.10.2020.

Upravljanje knjižnicama u kriznim situacijama

Webinar

Moderator: Andreja Tominac

Account does not enabled REST API.

Planiranje kao funkcija rukovođenja u poslovanju knjižnice

Antal Balog, Veleučilište s pravom javnosti Baltazar, Zaprešić

Planiranje ima osnovnu svrhu predviđanje, povezivanje i uređivanje uzročno-posljedičnih organizacijskih elemenata, počevši od poslanja knjižnice, njezinih ciljeva, zadaća, resursa, zahtjeva okruženja do raspoloživog vremena s ciljem učinkovitog i uspješnog funkcioniranja knjižnice. Planiranje je oblikovanje budućeg poslovanja organizacije u kojem se unaprijed definira tijek aktivnosti koje je potrebno slijediti kako bi se postigli strateški i operativni ciljevi na najučinkovitiji način. Planiranje je kao funkcija rukovođenja proces povezan s odlučivanjem bilo u programiranom ili redovnom, bilo u neprogramiranom ili neredovnom, odnosno kriznom okruženju. U kriznim okolnostima planiranje se odnosi na područja: (1) preventivni postupci te (2) postupci tijekom trajanja krize.

Knjižnice grada Zagreba i odgovor na izazove vremena

Višnja Cej, Ivana Faletar Horvatić, Janja Maras, Knjižnice grada Zagreba

Knjižnice su oduvijek bile ustanove koje su spremno odgovarale na raznolike društvene izazove. Epidemija bolesti COVID-19 jedan je od većih s kojima su se knjižnice morale suočiti jer je nametnula sasvim nove paradigme djelovanja. Zatvaranje knjižnica, stroge higijenske mjere, fizička distanca samo su neki od problema kojima se trebalo dovinuti u poslovanju Knjižnica grada Zagreba. Rad u kriznim okolnostima dodatno je bio otežan potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., u samom jeku potpune obustave rada svih kulturnih djelatnosti. U ovom izlaganju bit će prikazani inovativni modeli poslovanja, osmišljeni i uvedeni u vrlo kratkom vremenu u nastojanju da se zadovolje brojne društvene, kulturne i obrazovne, pa čak i psihološke potrebe građana.

Cost effective e-resources for academic and research institutions – ProQuest – more than subscription

Eva Czegledi, Proquest

ProQuest supports the important work in the world’s research and learning communities. The company curates six centuries of content – the world’s largest collection of journals, ebooks, primary sources, dissertations, news, and video – and builds powerful workflow solutions to help libraries acquire and grow collections that inspire extraordinary outcomes. ProQuest products and services are used in academic, K-12, public, corporate and government libraries in 150 countries.

Along with its companies and affiliates Ex Libris, Alexander Street, and Bowker, ProQuest helps its customers achieve better research, better learning and better insights. For more information, visit our ProQuest and Extraordinary Stories blogs, and follow us on Twitter, Facebook or Instagram.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20

HKD 2020 © sva prava pridržana