45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

9.10.2020.

Knjižnične zgrade i prostori pod utjecajem elementarnih nepogoda

Webinar

13:30 – 14:15

Moderator: Andreja Tominac

Account does not enabled REST API.

Posljedice potresa i oborinskih voda u knjižnicama u Zagrebu i okolici

Frida Bišćan, Dunja Marija Gabriel, Aleksandra Pikić, Breza Šalamon-Cindori, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U jeku pandemije uslijed bolesti COVID-19, knjižnice u Zagrebu i okolici 22. ožujka 2020. pogodio je snažni potres. Oštećen je veliki broj zgrada u čijim su prostorima smještene knjižnice. U suradnji s Odjelom Zaštita i pohrana, knjižničarske savjetnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dogovorile su proceduru rada i počele sustavno prikupljati podatke o nastaloj šteti. Dan nakon potresa NSK je uputila svim knjižnicama poziv na pomoć i procjenu štete uzrokovane potresom s ciljem pružanja moralne potpore oštećenim knjižnicama, ali i uputom da se za privremenu pohranu ugrožene građe mogu obratiti NSK. Isto područje pogodilo je snažno nevrijeme u noći 24.-25. srpnja 2020. i dodatno prouzročilo štetu u knjižnicama od bujice oborinskih voda.

Dva volana – mentalno zdravlje djelatnika i upravljanje u knjižnicama pogođenim pandemijom i potresom na primjeru Knjižnice FFZG-a

Višnja Novosel, Dorja Mučnjak, Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je, osim što se morala naglo prilagoditi novonastalim uvjetima poslovanja uzrokovanim mjerama Stožera, teško stradala u potresu. Utjecaj tih stresora na mentalno zdravlje osoblja je bilo očekivano. Cilj ovog rada je istražiti koja je od prirodnih nepogoda, epidemija bolesti COVID-19 ili potres u Zagrebu, više utjecao na mentalno zdravlje osoblja, na koji su se način nosili sa stresovima te koja je od dvije nepogode više utjecala na povratak osoblja na posao. Rezultati ovog istraživanja pomoći će voditeljima i ravnateljima knjižnica da stvore što je moguće sigurnije radno okruženje te da osmisle tehnike kojima će djelatnicima koji osjećaju da im je mentalno zdravlje narušeno pomoći.

Rezultati Ankete o radu knjižnica na području Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja tijekom epidemije koronavirusa 2020.

Maja Krulić Gačan, Silvija Perić, Gradska knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

Da bismo istražili kako su knjižnice na području djelovanja Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja organizirale rad u vrijeme kada su mjere za suzbijanje epidemije bile najrestriktivnije, od 15. do 25. travnja 2020. provodili smo anketu o njihovom radu. Cilj ove ankete nije bilo prikupljanje statističkih podataka o poslovanju, nego prikupljanje informacija o tome kako su knjižnice organizirale svoj rad u novonastalim uvjetima. Anketa se odnosi isključivo na razdoblje kada su knjižnice bile fizički zatvorene za korisnike. U anketi je sudjelovalo 26 knjižnica s područja Društva, od toga 17 školskih knjižnica, 1 visokoškolska i 8 narodnih knjižnica. Rezultati ankete dobra su podloga za razmatranje trenutnih ograničenja i izazova s kojima se knjižnice i struka suočavaju.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana