45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

9.10.2020.

Virtualni programi knjižnica u doba pandemije COVID-19

Webinar

12:20 – 13:00

Moderator: Ivana Čadovska

Account does not enabled REST API.

Kulturno-javni programi na daljinu u srednjoškolskim virtualnim knjižnicama

Alta Pavin Banović, Medicinska škola Osijek

Školski knjižničari su prepoznali važnost trenutna proširenja knjižničnih programa u virtualnom obliku tijekom tromjesečnog održavanja nastave na daljinu radi pandemije COVID-19. Oblikovane su brojne školske virtualne knjižnice na kojima su smještene digitalne referentne zbirke, e-lektire, korisne poveznice, digitalni obrazovni sadržaji, virtualni kulturno-javni programi, virtualne izložbe i drugo. Virtualni programi koji su objavljeni na mrežnim stranicama knjižnica srednjih škola Osječko-baranjske županije uspoređujem i analiziram s objavljenim virtualnim programima knjižnica srednjih škola Grada Zagreba. To su virtualni kulturno-javni programi obilježavanja prigodnih datuma i događaja u kojima su sudjelovali zainteresirani učenici.

Školske knjižnice na daljinu

Nataša Mesić Muharemi, Osnovna škola Darda

Zorka Renić, Medicinska škola Bjelovar

Josip Strija, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Školski knjižničari najčešće imaju mrežne stranice knjižnica u sklopu službenih mrežnih stranica škola. Uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19 te su stranice dobile novu dimenziju i većina je školskih knjižničara, osim tih službenih stranica, izradila nove mrežne stranice virtualnih knjižnica, digitalne repozitorije izvora i baze poveznica. Na taj su način školski knjižničari doprinijeli nastavi na daljinu, poticali čitanje, organizirali kulturnu i javnu djelatnost, podučavali informacijsku i medijsku pismenost i osigurali svoju vidljivost u virtualnim učionicama. Hrvatska mreža školskih knjižničara željela je olakšati pristup i okupiti sve virtualne knjižnice na Repozitoriju školskog knjižničarstva – UDK02 i dostupne su na: bit.ly/VirtualneNa1!

Edukativno, informativno i zabavno o koronavirusu u virtualnoj školskoj knjižnici

Denis Vincek, Osnovna škola Ante Kovačića, Zlatar

 

Stručni suradnik knjižničar upoznao je učenike tijekom online nastave sa servisom Google Sites i krenulo se u izradu digitalnog školskog lista na toj platformi. Učenici su kreirali naslovnicu, odgovarajuće rubrike, ugradili unutarnje i vanjske poveznice te multimediju iskoristivši pritom i dio sadržaja prikupljenoga za tiskani format Zlatarskih Iskrica. Kao odgovor stručnog suradnika knjižničara na to da temu pandemijska kriza putem virtualne školske knjižnice uključi u odgojno-obrazovni proces kroz ostvarivanje ishoda kurikuluma više međupredmetnih tema, kreirana je u digitalnom listu rubrika Sve o koroni, u kojoj su učenici na 30 stranica i podstranica na edukativan, informativan, ali i zabavan način prikazali rezultate istraživačkog rada nastaloga tijekom 15 tjedana nastave na daljinu.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana