45. Skupština Hrvatskog knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

7.10.2020.

Svečanost otvorenja

Prijenos uživo online

12:00 – 13:30

Uvodni govori

dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva
mr. sc. Alka Stropnik, predsjednica Zagrebačkog knjižničarskog društva
Ismena Meić, prof., voditeljica Gradske knjižnice Zagreb
prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik, izaslanik ministrice Kulture i medija Republike Hrvatske

Pozvano izlaganje

Aktivnosti na izgradnji zakonodavnog okvira knjižnične djelatnosti

dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Sukladno novom Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti Ministarstvo kulture i medija koordinira proces izrade i usvajanja podzakonskih akata čiji je cilj osnažiti profesionalno djelovanje knjižnica u Republici Hrvatskoj. Standardi i pravilnici u knjižničarskoj struci donose se u suradnji sa stručnom zajednicom, a posebna pozornost usmjerena je ugradnju segmenata  koji knjižničarskoj struci mogu omogućiti pretpostavke za jaču otpornost na krize te prilagodljivost na rizike.

Pozvano izlaganje

Digitalna demokracija?

prof. dr. sc. Marija Selak Raspudić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U ovom izlaganju razmotrit će se lice i naličje digitalne demokracije s naglaskom na vezi morala i demokracije u eri „virtualne stvarnosti“. Naime, ako „zaustaviti demokraciju znači ići protiv Boga“, kao što je mislio Tocqueville, jer ona počiva na ideji pravičnosti i najvećeg blagostanja svih mogućih ljudi, onda su demokracija i moral istoznačnice u smislu da u Aristotelovoj podjeli cjeline ljudskog znanja i djelatnosti jedna odgovara političkoj, a druga etičkoj sferi praktičke znanosti. Zato i nije neuobičajeno da se promotori umjetnih moralnih agenata paralelno zalažu za demokratičnost umjesto hijerarhičnosti, a također se tvrdi da bi nas upravo pristup odozdo, a ne odozgo mogao naučiti nešto o filogenetici i ontogenetici pojave moralnosti. U tom smislu u ovom izlaganju postavit će se pitanje vodi li suvremeni proces digitalizacije ostvarenju ideje demokracije, odnosno nalazimo li se na pragu kraja autoriteta, za kojeg se Nietzsche nadao da će nas odvesti s onu stranu dobra i zla, ili još jedne smjene autoriteta.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana