45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

9.10.2020.

KNJIŽNIČNE USLUGE I PROGRAMI U KONTEKSTU UPRAVLJANJA KRIZNIM SITUACIJAMA

Webinar

Moderator: Karolina Zlatar Radigović

Account does not enabled REST API.

Virtualno s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Karlovac – programi za sve uzraste

Lidija Šajatović, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac u svom radu kontinuirano nastoji redefinirati ulogu knjižnice u svjetlu nadolazećih promjena. Programima za sve dobne uzraste, korisnicima nastojimo ponuditi različite aktivnosti u svrhu poticanja čitanja, razvijanja kreativnosti i usvajanja novih vještina. U novonastalim okolnostima nastalim pojavom pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i epidemiološkim mjerama, knjižnica je morala promijeniti način cjelokupnog poslovanja, kao i način razmišljanja; kako ostvariti zadane ciljeve i nastaviti s produkcijom programa. Inovativni virtualni programi koje smo organizirali obuhvaćali su književne susrete, kreativne radionice, predstavljanje online usluga knjižnice i edukaciju korisnika, kvizove, virtualne izložbe i preporuke za čitanje.

Virtualni programi Narodne knjižnice i čitaonice Tisno

Andrea Vlaić, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno mala je knjižnica koja je specifična po tome što osim standardnih knjižničnih usluga, upravlja s još 3 kulturno- društvena prostora u općini Tisno. U novonastaloj situaciji sa COVID -19 pravodobnom reakcijom u komunikaciji sa Stožerom civilne zaštite knjižnica se automatski prilagodila novom obliku rada. Rad putem virtualne knjižnice organizirao se na način da sve naše aktivnosti ( e knjige za sve uzraste, koncerti, otvorenja izložba, dječje radionice i natječaji) su se prebacili su se na rad putem virtualne knjižnice. Takav rad su prepoznali i mediji pa smo imali i televizijski isječak o našem radu za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Kultura živi online: virtualna suradnja Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar

Matea Bakmaz, Gradska knjižnica Zadar

Kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj na neko vrijeme zatvorila vrata kulturnih ustanova, tako i Gradske knjižnice Zadar, programi i komunikacija s korisnicima preselili su se u virtualni svijet. Iz novonastalih okolnosti pokrenuta je suradnja Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar kroz projekt virtualnog čitanja slikovnica za djecu. Glumci-lutkari čitali su slikovnice koje su odabrali i preporučili knjižničari Gradske knjižnice Zadar. U zadani terminima, video snimke mogle su se pratiti putem društvenih mreža Knjižnice i Kazališta. Projekt je nastavljen i nakon što se epidemiološka situacija popravila, a ustanove ponovno krenule s radom.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20

HKD 2020 © sva prava pridržana