6. 10. 2022. – okrugli stol

prof. dr. sc. Daniela Živković

dr. sc. Dijana Machala

Rajka Gjurković-Govorčin

U povodu nedavnog izlaska iz tiska Rječnika hrvatskoga knjižničarskog nazivlja (Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2022.) održat će se razgovor urednika, autora i nakladnika s kolegama knjižničarima. Rječnik će se uvodno kratko predstaviti, a zatim će se omogućiti kolegama koji su ga već imali u rukama da postave pitanja ili komentiraju. Treba istaknuti nekoliko specifičnosti ovog novog knjižničarskog priručnika: rječničke definicije često su nadopunjene napomenom, što rječnik približava leksikonu, definicije je moguće koristiti u nastavi, što Rječnik čini stručnim priručnikom u punom smislu te riječi, unos podređenih i nadređenih pojmova stvara kontekst u kojemu se može očitati sadašnji položaj knjižničarske struke, englesko i njemačko kazalo olakšavaju prepoznatljivost naziva i korištenje. Rječnik sadrži 2034 naziva, a njegova digitalna inačica, pohranjena u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, omogućuje daljnje redovito osuvremenjivanje.