45. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, 2020.

Knjižnice u doba krize

9.10.2020.

ePosterI

Webinar

9:00 – 9:30

Moderator: Dorja Mučnjak

Account does not enabled REST API.

Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH: perspektive poslovanja u doba pandemije

Antonija Filipeti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Program Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH (CSSU) temelji se na klasičnim tečajevima, koji podrazumijevaju interakciju među sudionicima. U kontekstu zdravstvene situacije postavilo se pitanje kako osigurati daljnje provođenje trajne izobrazbe. Stoga je u program naknadno uključeno 6 novih webinara te je tijekom „lockdowna“ omogućen pristup dvjema snimkama webinara – u suradnji s predavačicama, koje su bile otvorene i za pitanja polaznika putem e-maila. Zbog objektivnih okolnosti (pandemija, potres) statistički pokazatelji o radu CSSU-a niži su nego prethodnih godina, ali je novim sadržajima i suradnjom s predavačima održan kontinuitet edukacija, što je prvi korak u prilagodbi na nove okolnosti. Ipak, treba uzeti u obzir i potrebu uključivanja novih virtualnih sadržaja.

Važnost sveobuhvatnog upravljanja rizicima od katastrofa za zaštitu knjižnične građe

Dragica Krstić, Gabriela Aleksić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U posljednje vrijeme sve više jača svijest o važnosti upravljanja rizicima, a predviđanje potencijalnih događaja, učinaka i posljedica s kojima bi se knjižnice mogle suočiti na svim razinama u bližoj i daljoj budućnosti s ciljem pravovremenog poduzimanja mjera u svrhu minimiziranja potencijalnih negativnih utjecaja. Ovaj rad raspravlja o potencijalnim rizicima koji utječu na stanje građe i kvalitetu provedbe mjera zaštite. U radu se ukazuje na ograničenja tradicionalnog pristupa upravljanja rizicima u svrhu sigurnosti i zaštite knjižnične građe za kojeg je karakteristična orijentacija na tehničke rizike i ističe važnost implementacije sveobuhvatnog pristupa upravljanju rizicima, posebice radi uravnoteženja potreba i zahtjeva korisnika s mjerama zaštite građe.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u vrijeme COVID-19 krize

Vedrana Lugić, Tihomir Marojević, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Rad donosi pregled aktivnosti Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci kako bi se osigurale knjižnične usluge za vrijeme COVID-19 krize. Nakon prestanka rada, Knjižnica započinje s uvođenjem novih i modificiranje postojećih usluga. Osnovno sredstvo kojima je osigurana minimalna dostupnost tiskane građe su bile Kućice za knjige. Veliki je naglasak stavljen na on-line usluge pa je Knjižnica koristeći društvene mreže i web stranicu upriličila nekoliko on-line promocija knjiga, kompletan program Noći knjige 2020. godine, koji je predviđen prije krize, je ostvaren zahvaljujući društvenim mrežama. Razvile su se i nove on-line usluge. Sami kraj rada donosi statističke podatke o radu Knjižnice u vrijeme dok je kriza bila na vrhuncu, odnosno dok Knjižnica nije radila s korisnicima.

Više o
konferenciji

Virtualna konferencija Knjižnice u doba krize održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Kontakt

Hrvatsko knjižničarsko društvo

c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

10000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20
Email: hkd@hkdrustvo.hrHKD 2020 © sva prava pridržana