web story
Dan hrvatskih knjižnica 2021.

Dan hrvatskih knjižnica 2021.

Manifestacija obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održava se u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom: Ajmo hrvati se s knjigom!

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica je dodjela priznanja „Knjižnica godine“ koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ za 2021. godinu je Gradska knjižnica Požega. Čestitamo!

Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnca te dodjela priznanja “Knjižnica godine” održat će se 11. studenoga 2021. u 13 sati.

Program središnje svečanosti prenosit će se uživo iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a izravan prijenos svečanog događaja bit će dostupan i na Facebook stranici HKD-a.

Pratite ovdje prijenos uskoro!

DIGITALNA KAMPANJA

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Knjižnice uvijek i svugdje! te poziva sve korisnike knjižnica i one koji će to tek postati da, u dogovoru sa svojim knjižnicama, pripreme kratki video zapis, ne duži od jedne minute, kojim će podijeliti vlastito iskustvo u knjižnici.

Kampanja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do početka sljedećeg Mjeseca hrvatske knjige.

Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije. Stoga pozivamo knjižnice, njihove korisnike i sve građane da podijele svoje iskustvo korištenja knjižnica. Vaše ideje pomoći će nam kreirati suvremenu viziju hrvatskih knjižnica.

Sudjelujte u digitalnoj kampanji i podržite razvoj knjižnica!

Pozivamo sve korisnike knjižnica te one koji će to tek postati da kreiraju digitalne priče, snime video i podijele poruke o iskustvu korištenja knjižnica te pokažu zašto im je knjižnica važna!

Za sudjelovanje u digitalnoj kampanji posjetite svoju knjižnicu ili se uputite do najbliže knjižnice i potražite plakat s uputama o sudjelovanju!

Sudjelovanje u digitalnoj kampanji planirajte u suradnji s vašom knjižnicom. Potrebno je u dogovoru s knjižnicom napraviti video isječak iz knjižnice s minimalno jednom osobom koja će unutar 1 minute ispričati zanimljivu priču iz knjižnice na temu: Knjižnice uvijek i svugdje!

Podijelite s nama vašu digitalnu priču i otkrijte nam zašto su vam knjižnice važne!

Svoje digitalne priče pošaljite na adresu Hrvatskog knjižničarskog društva putem online obrasca. Najoriginalnije priče objavit ćemo na zajedničkoj mrežnoj priči prigodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 2022. godine.

Pogledajte digitalne priče iz kampanje 2020. godine.