web story
Dan hrvatskih knjižnica 2020.

Dan hrvatskih knjižnica 2020.

Manifestacija obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica održava se u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom: Razlistaj se! Hrvatsko knjižničarsko društvo obilježava 10 godina održavanja Dana hrvatskih knjižnica.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica je dodjela priznanja „Knjižnica godine“ koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ za 2020. godinu je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Čestitamo!

Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnca te dodjela priznanja “Knjižnica godine” održat će se 11. studenoga 2020. u 13 sati.

Program središnje svečanosti prenosit će se uživo iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a izravan prijenos svečanog događaja bit će dostupan na mrežnim stranicama i Facebook stranici HKD-a.

WEBINAR

U nastavku programa središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira webinar Značaj i uloga knjižnica: prigodom 10 godina obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, koji će se održati u srijedu, 11. studenoga 2020. u 14 sati.

Panelisti su prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, predsjednica Hrvatskog knjižničnog vijeća, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka te dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, pročelnica Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo. Webinar moderira dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva.

Detaljnije o programu webinara pogledajte OVDJE.

DIGITALNA KAMPANJA

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga.

Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije. Stoga pozivamo knjižnice, njihove korisnike i sve građane da nam upute svoje želje i ideje i pomognu nam kreirati viziju hrvatskih knjižnica.

Sudjelujte u digitalnoj kampanji i podržite razvoj knjižnica!

Pozivamo sve knjižnice i njihove korisnike da kreiraju digitalne priče, nacrtaju knjižnicu, najdražu knjigu ili najdraži lik iz priče ili snime video, podijele poruke svojih korisnika zašto je knjižnica važna i kako nam pomaže rasti i razvijati se!

Podijelite s nama vašu digitalnu priču i otkrijte zašto su vam knjižnice važne!

Svoje digitalne priče pošaljite na adresu Hrvatskog knjižničarskog društva putem online obrasca. Najoriginalnije priče objavit ćemo na zajedničkoj mrežnoj priči prigodom 10. obljetnice obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.