Croatian libraries for refugees from Ukraine!

Prema EBLIDA-inoj akciji Knjižnice za Ukrajinu, Hrvatsko knjižničarsko društvo pokreće objedinjeno prikupljanje informacijama o  uslugama i aktivnostima knjižnica u Hrvatskoj u cilju solidarnosti s izbjeglicama iz Ukrajine!  Molimo koristite priloženi obrazac za objavu informacija i poveznica na vaše programe, bilo da vaša knjižnica pruža informacije o privremenom smještaju, nudi besplatan pristup informacijama, izvorima i uslugama ili organizira neke druge aktivnosti!

According to the EBLIDA’s Libraries for Ukraine program, the Croatian Library Association is gathering information about all available services and activities provided by libraries in Croatia in solidarity with the refugees from Ukraine!

Here you will find information with links to library programs offering information about temporary housing, free access to information, books or services, or some other library activities!

List of activities

Gradska knjižnica Slavonski Brod

Izražavajući solidarnost i potporu, Gradska knjižnica Slavonski Brod raseljenim osobama iz ratom zahvaćene Ukrajine pruža uslugu besplatnog pristupa internetu i računalima te korištenja ugodnog knjižničnog prostora za potrebe održavanja određenih programa, kako za odrasle, tako i za djecu i mlade. Nadalje, tematski izložene knjige na Informativno-posudbenom odjelu za odrasle korisnike predstavljaju kulturnu i znanstvenu poveznicu između ukrajinskog i hrvatskog naroda te su preporuka čitateljima.
URL programa: https://www.gksb.hr/index.php/knjiznica/najave/406-solidarni-s-ukrajinom

Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskoga knjižničarskog društva

Komisija za informacijske tehnologije pridružila se inicijativi HKD-a izradivši popis osnovnih alata i izvora informacija za provjeru vjerodostojnosti informacija, kako za knjižničare tako i za naše korisnike.
URL: https://virtualno.hkdrustvo.hr/wp-content/uploads/2022/03/Alati-i-informacije-u-borbi-protiv-dezinformacija.pdf

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U ožujku 2022. godine u znak potpore Ukrajini i ukrajinskom narodu izloženom golemim ratnim stradanjima Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je tri specijalne bibliografije – Bibliografiju građe objavljene u Ukrajini u fondu NSK, Bibliografiju građe na ukrajinskom jeziku u fondu NSK i Bibliografiju građe prevedene s ukrajinskog jezika u fondu NSK.
URL: https://www.nsk.hr/u-znak-potpore-ukrajini-nsk-objavila-posebne-bibliografije/

Knjižnice grada Zagreba

Knjižnice grada Zagreba odlučile su raseljenim osobama iz ratom zahvaćene Ukrajine omogućiti besplatan upis u knjižnicu. Odluku je donijela ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej želeći na taj način pružiti potporu svim građanima Ukrajine i izraziti solidarnost u teškim trenucima.
URL: https://www.zagreb.hr/besplatan-upis-u-knjiznice-grada-zagreba-za-raselj/177881

Gradska knjižnica Vodice

Knjižnica pruža besplatan pristup toplom i ugodnom knjižnični prostoru za sve izbjeglice iz Ukrajne uz mogućnost besplatnog pristupa internetu i računalima (sa slušalicama i web kamerama), kao i dječjem odjelu i odjelu za mlade s didaktičkim igračkama, društvenim igrama, Micro:Bitovima, 3-D printerom i drugom STEM opremom.
URL: https://gkv.hr/obavijesti/solidarnost-s-ukrajinom

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, Šibenik

Kulturna udruga Fotopoetika, Šibenska udruga mladih Š.U.M., Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” i udruga mladih Mladi u EU organizatori su mirnog okupljanja građana u znak podrške miru u srijedu, 2. i subotu, 5. ožujka. Na okupljanjima se čitaju Apel za mir i ulomci iz djela ruskih i ukrajinskih književnike. Organizatori su pozvali i građane da se pridruže u čitanju, a knjižničari će u subotu pročitati i izraz solidarnosti s Ukrajinom Hrvatskog knjižničarskog društva.
URL: https://facebook.com/events/s/sibenik-za-mir/639816003890036/

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, Šibenik

Odjel za vizualnu kulturu Knjižnice održao je likovnu radionicu “Upoznaj Ukrajinu” na kojoj su se učenici osnovne škole kroz priču i crtanje upoznali s ukrajinskom kulturom.
URL: https://www.facebook.com/309441875851184/posts/4634759019986093/?app=fbl

Croatian Library Association​

CLA statement of solidarity with Ukraine, 3.3.2022.
URL: https://hkdrustvo.hr/hr/obavijesti/odabrana_novost/1242/

Tel./Fax. +385 (0)1 615 93 20